dimarts, 25 de gener de 2011

[Ponent] 50 entitats s'oposen a la reforma de les pensions

Mig centenar d’entitats de les Terres de Ponent subscriuen un manifest titulat “Les pensions públiques, ni tocar-les” en que fan pública la seva oposició a la reforma de la Seguretat social que el govern espanyol vol aprovar aquest divendres i que té previst traslladar al Congrés dels Diputats.

Entre els col·lectius signants hi ha colles de cultura popular com els Diables de Lleida o el Ball de Bastons del Pla de l'Aigua, associacions juvenils, agrupaments escolta, entitats socials com Justícia i Pau o el Banc del Temps de la Bordeta, entitats de l'àmbit de l'advocacia com l'Associació Catalana de Juristes Demòcrates o la Comissió de dret laboral i seguretat social del Col·legi d'Advocats, 8 casals i centres socials de diferents poblacions, associacions culturals, entitats ecologistes i agràries com Som lo que Sembrem, sindicats de treballadors i d'estudiants, partits polítics com el PCPC, o cooperatives.

En el manifest les entitats destaquen que “amb el pretext de la crisi econòmica i els canvis estructurals que, segons ens diuen, és imprescindible aplicar per fer-hi front, s’està duent a terme l’intent de desmantellar la majoria dels drets socials, que després de molts anys de lluita, avui encara tenim” i denuncien que els discursos que aquests dies defensen la inviabilitat de l’actual sistema públic de pensions són “esbiaixats, basats en unes projeccions qüestionables i que parteixen de posicions polítiques i ideològiques favorables a l’eliminació del sistema públic de pensions”. Els col·lectius identifiquen aquests discursos amb els interessos de bancs, caixes i asseguradores i es pregunten “Si amb un sistema públic el 73,5% de les pensions està al llindar de la pobresa i més del 10% d’avis i avies no reben cap ingrés, què podria arribar a passar amb un sistema privat?

Els signants recorden que “el sistema públic de pensions representa un pilar fonamental del nostre sistema de drets socials” i conclouen: “Permetre la retallada de les pensions públiques representa retrocedir en una de les conquestes cíviques més importants dels darrers segles. Per responsabilitat i per dignitat social, no ho podem permetre”.

El manifest ha estat impulsat per nou col·lectius de l'esquerra transformadora de Ponent, agrupats en l'Assemblea de Col·lectius el repartiment del treball i la riquesa que la setmana passada va convocar una concentració davant la Paeria de Lleida en contra de la retallada de les pensions públiques.

Aquestes iniciatives són prèvies a la jornada de Vaga General convocada a Lleida per la CGT, CNT-CAT, COS i SO el dijous 27 de gener (un dia abans que el govern espanyol tingui previst aprovar la retallada) i que a la ciutat de Lleida inclou una pedalada reivindicativa (13h, davant del Rectorat de la UdL) i una manifestació (18h, Avinguda Catalunya - carrer Lluís Companys).

El manifest ha estat impulsat per l'Assemblea de col·lectius de Ponent pel repartiment del treball i la riquesa, formada per:

Assemblea Ciutadana de Ponent "Que la crisi la paguin els rics"
Assemblea de Joves de Lleida
Banc del Temps de la Bordeta
Candidatura d’Unitat Popular de Lleida
Centre Social Autogestionat la Maranya
Confederació General del Treball
Partit Comunista del Poble de Catalunya (PCPC)
Revolta Global-Esquerra Anticapitalista
Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans UdL