dijous, 3 de març del 2011

El Govern txec estudia il·legalitzar al Partit Comunista (KSCM)

Continua la campanya anticomunista a Europa: el Govern conservador de la república Checa ha iniciat els tràmits per sol·licitar la il·legalització del Partit Comunista, la quarta força política del país, a l'empara del debat parlamentari d'una nova llei de compensació moral als afectats i opositors a la "dictadura" comunista (1948-1989).

"Un equip de treball del Ministeri de l'Interior estudia la dissolució del Partit Comunista de Bohèmia i Moravia (KSCM). En concret, ara estem realitzant un anàlisi jurídic per concretar les possibilitats de dissolució, i si això té realment sentit", va declarar avui Vladimir Repka, portaveu ministerial.

Aquesta iniciativa sorgeix en el context del debat parlamentari de la llei sobre la "Tercera Resistència", una sort de llei de "memòria històrica" que ha aguditzat els enfrontaments entre els comunistes i les forces polítiques conservadors que controlen l'Executiu.

Durant els debats, alguns membres de la formació comunista no han dubtat a mostrar-se orgullosos de ser els hereus de la antiga formació del Partit Comunista de Checoslovàquia (KSC), que va ser il·legalitzat al 1993.

"En el cas que es trobin suficients raons per a la dissolució, el Govern lliurarà una sol·licitud al Tribunal Administratiu Superior, i aquesta cort és la que decidirà", va explicar Repka.
L'any passat, Jaromin Stetina, senador liberal-conservador del TOP 09, va considerar que calia abolir les joventuts comunistes per la seva negació de la matança d'oficials polonesos en Katyn, per part de forces soviètiques durant la Segona Guerra Mundial. Cal recordar que les joventuts (KSM) van estar il·legalitzades durant uns quatre anys (2006-2010).

Stetina, conegut com el "assot dels comunistes", és president de la comissió temporal de la Cambra alta per analitzar la constitucionalitat del Partit Comunista, i els seus esbrinaments també seran utilitzades pel Ministeri de l'Interior. "El ministre (de l'Interior) ha demanat per carta al senador que ampliï les informacions i documents presentats l'estiu passat", va precisar el portaveu. Sobre el calendari, "en aquest moment no és possible especificar quan podria tenir lloc l'abolició, i si realment ocorrerà", va postil·lar no obstant el portaveu.

En els comicis legislatius del maig passat, el Partit Comunista va obtenir l'11,3 per cent dels vots, la qual cosa li va atorgar 26 dels 200 escons en el Legislatiu txec.