diumenge, 19 de febrer del 2012

Crònica de l’acte sobre el Sàhara dels CJC/JCPC Vallès

El dia 17 de febrer, el col·lectiu de CJC/Joves Comunistes del Poble Català “Antón Makarenko” (Vallès) realitzà un acte sobre el conflicte del poble sahrauí. Contarem en aquest amb les ponències de Xavier Ferràndiz, militant de CJC/JCPC, Buha Mahfud, jove saharauïa resident a Catalunya i membre de “Joves Sahrauís a Catalunya”, i Marcos Costa, activista català de la causa sahrauí i membre de “Sabadell Acull Infants Sahrauís.

Xavi Ferràndiz exposà inicialment la línia estratègica del PCPC i els CJC/JCPC, analitzant la naturalesa dispersa del moviment antiimperialista així com abordant la necessitat de confluència de totes les expressions d’aquest en estructures coordinades i orientades al socialisme, un altre dels aspectes en que girà la seva intervenció fou la necessitat de la retirada de l’estat espanyol de les diverses estructures imperialistes internacionals (UE, OTAN) per seu paper aniquil·lador de la sobirania dels pobles. A continuació es plantejà una breu aproximació històrica al conflicte sahrauí des de la colonització espanyola del Sàhara fins les lluites dels nostres dies desenvolupades per la resistència sahrauí als territoris ocupats.

A continuació Buha Mahfud introduí la visió juvenil del conflicte, tant en els territoris ocupats, com en els campaments de refugiats. En aquesta exposició es tractà de manera breu la disjuntiva que travessa el poble sahrauí actualment (amb temes de tanta transcendència com la viabilitat o no del retorn a la guerra, la importància de la formació per a la joventut sahrauí, les diferencies vigents entre les generacions de sahrauís en relació al conflicte encara vigent etc).

Finalment, Marcos Costa ens explicà el treball del moviment català solidari amb el Sàhara, el company va descriure també la crítica situació que travessa el poble sahrauí tant en els territoris ocupats (tortures i repressió) com en els campaments de refugiats (disminució dràstica de l’ajuda humanitària sovint fruït de la negligència d’organismes internacionals com l’ONU) així comes citaren dades concretes sobre el conflicte, descrivint també el paper de la MINURSO (missió de l’ONU per a la cel·lebració d’un referèndum vinculant) abordant-ne la seva naturalesa sovint conciliadora i inclús col·laboracionista amb els interessos estratègics militars de la dictadura del regne del Marroc.

Per acabar es desenvolupà un interessant debat (tant per part dels assistents com des de la taula de ponents) on es tractaren temes de gran importància com l’espoli dels recursos sahrauís per part del Marroc i de l’ imperialisme espanyol (fosfats, sorra, pesca etc), així com temes referents altra vegada a les possibles sortides al conflicte encara vigent.

Des de CJC/JCPC Antón Makarenko, volem aprofitar aquesta crònica per agrair de nou la gran afluència que es presencià a l’acte així com als companys de “La mekànika” per proporcionar-nos el espai per a poder-lo realitzar. De la mateixa volem reiterar el nostre compromís amb tots els pobles que lluiten per emancipar-se del jou imperialista, així com en particular amb el poble sahrauí per la seva lluita abnegada per la seva sobirania.