dimecres, 30 de maig del 2012

Noves detencions per la Vaga General


 Aquest matí ha arrencat la nova ràtzia de detencions de vaguistes del passat 29 de març. El Departament d'Interior de la Generalitat treballava des de fa dos mesos en l'orquestració d'aquestes imputacions, amb l'elaboració d'extensos atestats amb tot tipus d'acusacions relatives a la participació a piquets i manifestacions durant la jornada de vaga general. La Direcció General de la Policia ha confirmat les detencions, però no ha donat cap explicació oficial dels fets fins al vespre, ja que l'operació continua oberta. Malgrat això, a les 18h han penjat un comunicat a la web d'Interior on acusen els detinguts, concretament, de les accions contra la seu de Foment del Treball i BBVA, així com d'haver participat d'un piquet al matí a l'Estació de Sants

Pel moment, es té constància de cinc persones detingudes, Ignacio P. i Jordi A. a Sant Andreu de Palomar (estudiants de la Universitat Autònoma de Barcelona i militants independentistes), i Rubén M. i Jorge M. al barri de Sants (un d'ells periodista que escriu a diversos mitjans alternatius). En aquest últim cas els agents de paisà l'han anat a buscar al seu lloc de treball simulant que eren uns amics personals que volien parlar amb ell i, un cop al carrer, l'han emmanillat i l'han introduït en un vehicle policial. La quarta detenció s'ha produït a dos quarts de dues de la tarda. La cinquena detenció s'ha produït a mitja tarda a Reus, però el vaguista està acusat de participar d'accions el 29 de març davant la seu de Foment del Treball a Barcelona.
Dues llistes d'activistes

Els mossos treballen amb dues llistes d'activistes, d'una banda algunes de les 22 persones identificades a través de la web de delacions ideada per Felip Puig (és el cas d'un dels detinguts aquest matí), i una altra llista de vaguistes que van ser identificats poc després del 29 de març, però que no havien estat imputats ni detinguts. A partir de dos quarts de cinc de la tarda els detinguts han comparegut davant de l'instructor policial de la causa, i s'han acollit al dret a no declarar. Mentrestant, a l'exterior s'hi han concentrat més d'un centenar de persones amb pancartes i han tallat el trànsit viari de la Travessera de les Corts. Fonts judicials informen que demà al matí tots ells seran traslladats a la Ciutat de la Justícia, on prestaran declaració davant del jutjat d'instrucció 31, en funcions de guàrdia com a Jutjat de Detinguts 3. Malgrat la pausa de les detencions avui, la policia autonòmica no dóna per tancada l'operació i es preveuen noves detencions al llarg del dia de demà.

Els Mossos pretenen aplicar l'article 577 del CP

El Col·legi d'Advocats ja ha designat els advocats que han d'assistir a les persones detingudes aquest matí. Segons consta a la informació aportada, els Mossos haurien pujat el llistó de les acusacions i pretendrien convèncer el jutjat de guàrdia de la presumpta comisió d'un delicte d'integració a organització de criminals (en el cas de quatre dels detinguts), així com d'altres d'associació il·lícita, desordres, danys i contra l’exercici de drets fonamentals. Fonts jurídiques consultades aclareixen que el primer dels preceptes seria l'article 577 del codi penal, incorporat l'any 2000 per un decret del ministre d'Interior Ángel Acebes (PP). Entre jutges i fiscals hi ha una enorme controvèrsia sobre l'aplicació d'aquest delicte, ja que va ser pensat i ideat per a ser aplicat a Euskadi. La seva aplicació a Catalunya sempre ha estat envoltada de polèmica, com en els casos del jove de Torà, els Tres de Gràcia o Núria Pórtulas.