dimarts, 22 de maig del 2012

Vaga històrica de tot el sector de l'educació

"Èxit rotund". És una de les primeres valoracions que fan els principals sindicats del sector respecte a la vaga en educació. Calculen un seguiment mitjà en l'ensenyament públic en el total de les comunitats del 80% entre els professors, que a la universitat hauria estat gairebé total. En general, el professorat ha secundat més la vaga a la Universitat (entorn del 90%, segons els sindicats), una mica menys en secundària i en infantil i primària (de mitjana entorn del 70%, de nou, segons les centrals CCOO, UGT, ANPE, STES i CSIF, convocants tots ells).

Per comunitats, el major suport s'ha registrat a Aragó (amb més d'un 73% i una manifestació d'unes 30.000 persones als carrers de Saragossa), Astúries (80% en escoles i instituts i 90% als campus) i Múrcia (75% i 98%). On s'ha registrat menys seguiment en l'ensenyament no universitari és a Galícia i Canàries (30%). Els sindicats destaquen el desgast d'algunes comunitats on, com a Madrid, ja hi ha hagut moltes vagues (fins a una desena).

Professors, alumnes i pares de tots els nivells de l'educació a l'Estat espanyol, des d'infantil fins a la universitària, segueixen avui una vaga històrica contra les retallades del Govern en Educació. És la primera vegada en la democràcia burgesa que una vaga en educació implica a tots els nivells del sector, fins ara acostumats a reivindicacions diferenciades.

A més, a diverses ciutats s'han registrat durant el mati manifestacions contra les retallades i en suport a l'educació pública. Una de les més multitudinàries ha estat la que s'ha celebrat a Barcelona, amb unes 150.000 persones.

Els sindicalistes han comentat que es tracta d'una mobilització "creixent", però no contemplen una nova vaga d'aquí al final de curs. No obstant això, no descarten gens amb vista al començament del curs proper i segons siguin els pressupostos de 2013.

Diversos detinguts durant la jornada

Segons les primeres informacions, hi hauria set detinguts, dues persones a Madrid, detingudes segons la versió policial "per dificultar el pas d'un vehicle", i a Barcelona els Mossos d'Escaira han detingut a cinc estudiants per bloquejar amb silicona els panys de diversos col·legis.