diumenge, 19 de febrer del 2012

Vaga universitària el proper 29F en defensa de la universitat pública


El 2012 s’ha iniciat amb més acomiadaments a les universitats, amb mésprecarització de les condicions laborals, amb l’amenaça d’augmentar més les taxes universitàries, i la qualitat de l’educació superior minva per efecte de les retallades extremes.

Per tal de respondre a aquest atac a la universitat pública, la Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública (PUDUP) convoca vaga general a les universitats de Catalunya pel dimecres 29 de febrer.

Les retallades que la conselleria d’Economia i Coneixement, dirigida pel senyor Andreu Mas-Colell, està imposant al conjunt de les universitats de Catalunya no s’aturen. Aquest 2012 ha començat amb noves informacions de centenars d’acomiadaments (alguns directes i d’altres encoberts per via de la no renovació de contractes) de professors i treballadors del PAS, retallades de sous i precarització de les condicions laborals de milers de professors i membres del PAS de les diverses universitats catalanes. A tot això, cal afegir-hi l’amenaça d’augmentar les taxes universitàries per sobre dels valors del darrer any (més del 15%, de mitjana), fet que sumat a la massificació de les aules, la supressió d’oferta acadèmica i a la important manca de materials educatius, suposa que els estudiants paguen, i pagaran, més per rebre una educació de menys qualitat

Aquesta dantesca situació és el resultat de les nefastes polítiques en matèria d’universitat dels darrers anys, que es veu agreujada per les retallades del govern de CiU que ataca un dels pilars bàsics de tota societat, com és l’educació, la formació i la investigació. A més a més, per poder executar lliurement les retallades i frenar les múltiples veus que s’alcen en defensa de la universitat pública, el secretari d’universitats, Antoni Castellà, pretén imposar interventors externs sobre les finances universitàries, atacant d’aquesta manera l’autonomia universitària i vulnerant tots els principis democràtics més fonamentals.

Però de tots aquests atacs hi ha algunes persones que en treuen beneficis privats, i en aquest cas són les empreses que veuen com augmenta el seu poder i la seva influència a les universitats per via del Consell Social, les Fundacions, les Spin-Off i altres entitats que es lucren de les universitats públiques.

Davant d’aquest ferotge i salvatge atac a la universitat pública, la Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública (PUDUP), que agrupa professors, estudiants i membres del PAS de les universitats de Catalunya, convoca vaga general d’universitats pel dimecres 29 de febrer. Amb aquesta vaga, que s’emmarca en un període de mobilització i lluita constant, volem denunciar el desmantellament que està vivint la universitat pública i exigim la paralització de les mesures encaminades a retallar el futur dels centres d’educació superior. A més a més, manifestem que l’única solució és obrir immediatament un procés democràtic i participatiu de reflexió i anàlisi sobre el rumb de la universitat i avançar cap a la construcció d’una universitat de tots i per a tots.

Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública