dimarts, 17 d’abril del 2012

Crònica de l'acte d'homenatge als combatents republicans a Lleida

El Partit Comunista del Poble de Catalunya (PCPC-Ponent) i Lleida Treballadora han organitzat l´acte anual d´homenatge als combatents republicans i a les víctimes del feixisme al cementiri de Lleida.

L´acte s´ha iniciat amb la intervenció de Sisco García Llop, membre del Comitè Executiu del Partit Comunista del Poble de Catalunya. García ha denunciat als qui els preocupa - sense qüestionar a l´anacrònica institució - sols la mala imatge de la monarquia després d´un any ple de notícies vergonyoses al voltant de la Casa Reial (ex: l´acusació de corrupció del gendre Undargarin, el tret "accidental" del net Froilán i la rotura de la cadera del rei durant el seu viatge de cacera d´elefants per un país africà). Pels comunistes i els republicans honestos la monarquia sempre serà una institució corrupta a tots els nivells. El rei és l´hereu directe del règim franquista i que amb els pactes de la Moncloa i la Constitució se li va donar una falsa legitimitat democràtica que no pot tenir mai. Per això no ens ha d´estranyar que molts dels partits que es diuen d´esquerres no s´atreveixen a qüestionar la constitució monàrquica del 78 a la qual li van donar suport. Aquestes forces reformistes en aquest sentit són parts imprescindibles del sistema capitalista espanyol.

Un dels protagonistes presents a la jornada ha estat Josep Soro Barros, militant del PCPC, excombatent republicà a la columna Durruti. Ha explicat que ell era d´una família humil i va decidir defensar la jove república que garantia els drets bàsics per al poble treballador. Va estar lluitant als fronts de l´Aragó i del Segre. Finalment va passar a França amb la caiguda de la República. Va patir els camps d´internament a França però va poder sortir-se´n i incorporant-se a la resistència contra el nazifeixisme a la 2ª Guerra Mundial. Soro, de 92 anys i nascut a El Campell, viu actualment a Almacelles. Ha prosseguit la seva intervenció dient que "la joventut es té que organitzar per destruir el sistema capitalista, del contrari patirà molt". Finalitzà dient "Jo vaig tenir que agafar les armes per defensar la república que ens donava dignitat al poble i ho tornaria a fer si fos necessari"
En l´acte hi ha hagut altres intervencions de familiars de víctimes que han valorat la lluita insubornable dels combatents republicans i afirmant que aquesta data també a de servir per fer un homenatge a totes les víctimes ocasionades pel feixisme i el capitalisme. Tanmateix s´ha fet una crida a desenmascarar la falsa imatge del rei que "suposadament" va salvar la democràcia el 23 F del 1981. S´ha dit que aquell cop d´estat va ser tot un teatre de propaganda a favor d´un rei, que no tenia cap prestigi doncs va ser imposat pel dictador Francisco Franco. Les corrupteles i altres draps bruts dels borbons s´han posat també a relluir pels presents. Fins i tot un nen d´uns 11 anys , acompanyat pel seu pare, va dir als presents que ahir va ficar uns comentaris a un fòrum de la xarxa d´internet criticant la cacera d´elefants i que a la poca estona havien estat esborrats.

L´acte ha finalitzat amb el cant de la Joven Guàrdia, himne de la joventut comunista.

Partit Comunista del Poble de Catalunya (PCPC-Ponent)
Lleida Treballadora


Lleida a 15 d´Abril de 2012