diumenge, 22 d’abril del 2012

[PCPE] El capitalisme espanyol perd posicions en la pugna interimperialista

ARGENTINA RECUPERA YPF

La recent decisió del Govern argentí, de procedir a la nacionalització de YPF, adquirida per REPSOL en aquest país, és una clara expressió dels canvis profunds que s'estan donant en la correlació de forces entre els països del camp capitalista.

Davant aquest fet el Comitè Executiu del PCPE manifesta:

- Que REPSOL es va fer amb la titularitat de YPF en una conjuntura de profunda crisi econòmica a Argentina; i que, amb la mediació del llavors President Carlos Menem, la va obtenir a un preu molt inferior al seu valor; com igualment va fer Marsans amb Aerolínies Argentines, i també ho van fer altres empreses espanyoles. Aquestes operacions van ser part de l'agressiva política imperialista del govern espanyol de torn, aprofitant la llavors feble situació econòmica i política d'Argentina.

- Avui a Amèrica Llatina avancen projectes d'integració regional, producte de l'impuls de les forces polítiques i socials presents a la zona, on pugnen al mateix temps projectes d'avanç popular i estratègies de les oligarquies d'aquests països. Per a uns i per a uns altres el control dels recursos energètics propis és part del camí d'enfortiment dels seus projectes.

- La reacció del Govern espanyol a la decisió sobirana del Govern argentí posa de manifest la naturalesa de classe de l'Executiu presidit per M. Rajoy. La identificació d'Espanya amb l'oligarquia monopolista –“Repsol representa els interessos d'Espanya”- es correspon amb la posició política d'un govern que exerceix el poder amb la finalitat única d'afavorir els interessos de les actuals classes dominants, sobre la base de l'explotació del poble treballador espanyol, i a qualsevol país al que pugui accedir.
- Argentina pot fer avui aquesta nacionalització de YPF perquè la correlació de forces li és favorable. L'imperialisme espanyol retrocedeix en la pugna internacional pel control dels mercats i les matèries primeres. Ja Espanya ha baixat al lloc número dotze del rànquing mundial per capacitat econòmica, i la forma en què es desenvolupa la crisi estructural del capitalisme al nostre país li portarà a seguir perdent posicions. En aquesta pugna els capitalismes emergents avancen posicions i les fan valer en la selva capitalista.

- La classe obrera espanyola no té gens que compartir amb el govern de l'oligarquia, i per això no fa causa comuna amb el govern dels gerents. La responsabilitat de la classe obrera revolucionària, quan l'oligarquia del país passa per dificultats per mantenir la seva hegemonia, és aprofitar aquesta situació per fer avançar les seves posicions de lluita per la revolució socialista i el comunisme. La nacionalització de YPF és un problema de l'oligarquia i del capitalisme. En una societat socialista-comunista, basada en el respecte a la sobirania dels països i en l'intercanvi internacional sustentat en el benefici mutu aquests problemes no existiran.

- El CE del PCPE crida a aixecar la lluita de la classe obrera i els sectors populars contra la dominació capitalista, contra els seus espolis i les seves guerres imperialistes. Cridem a constituir el Front Obrer i Popular pel Socialisme, com a estratègia d'acumulació de forces en el camí a la presa del poder per la classe obrera i els sectors populars, i a la revolució socialista.

VISCA EL INTERNACIONALISME PROLETARI!

PER LA SOBIRANIA I AUTODETERMINACIÓ DELS POBLES!

SOLAMENT LA PROPIETAT SOCIAL SATISFARÀ LES NECESSITATS DEL POBLE TREBALLADOR