dijous, 2 d’agost del 2012

Davant l'anunci de liberalitzar el sector ferroviari

El Partit Comunista del Poble de Catalunya dóna suport a la convocatòria de vaga dels treballadors del dia 3 d'agost en contra d'aquesta decisió; participem de la mateixa activament en la defensa intransigent dels serveis públics i manifestem la nostra total repulsa al model econòmic, social, cultural i polític al qual ens vol condemnar la burgesia oligàrquica espanyola i europea, representada a la UE, l'FMI i el BCE (Troika), sent la seva punta de llança l'euro.

Aquesta nova agressió permetrà a l'Estat vendre línies fèrries a empreses privades i /o "llogar" línies de tren, reduir costos de manteniment; desmuntar l'empresa pública RENFE i associades, per malvendre-les al gran capital privat europeu, eliminar línies no rendibles, tancar estacions , subhastar concessions d'actuals i noves línies d'AVE i/o vendre les existents.

La pretensió del Govern de trossejar i vendre el sector ferroviari de l'Estat Espanyol és la culminació d'un procés d'abandonament i desinversió del sector, procés iniciat ja pels governs anteriors.

Mentre centenars de milions són desviats a l'AVE i a equips de les multinacionals franc-alemanyes ALSTOM i SIEMENS, el transport de mercaderies ha estat reduït a la mínima expressió, la privatització dels serveis de manteniment ha precaritzat les condicions de treball i ha reduït les plantilles en gairebé un 50%, encara hi ha línies sense electrificar, i línies de transport de passatgers convencionals estan en estat d'abandonament.

Mentre, l'Estat es quedarà exclusivament amb les línies i empreses deficitàries. La llei del ferrocarril, que autoritzava la segregació d'ADIF (infraestructures) ja va ser l'avantsala de la privatització que avui intenta imposar el govern, la legislació europea imposa privatitzar cap empresa pública amb pèrdues, així, al segregar l'empresa responsable del manteniment de vies i estacions, es van assegurar que l'estat assumís els costos mentre que els beneficis generats pel transport poguessin ser privatitzats.

Això atempta contra la nostra seguretat física com a usuaris dels trens, la nostra riquesa, i el nostre dret a la mobilitat, tres drets bàsics conculcats de cop. Els exemples d'altres privatitzacions, com la que es va fer a Gran Bretanya, han demostrat que es fa pagar als ciutadans aquests beneficis que uns pocs obtindran de les privatitzacions.

És la lògica del capitalisme, d'aquest moribund sistema que pretén privatitzar tot el rendible i mantenir públic tot el deficitari. És el mateix guió que es va complir a Telefónica, Iberia, SEAT, Gas Natural-Fenosa ...

Només la unitat i la mobilització dels treballadors pot frenar aquest intent d'agressió, no només als drets dels treballadors ferroviaris, sinó del conjunt dels treballadors i treballadores, ja que es pretén que les instal·lacions i el material ferroviari que s'han pagat amb els diners dels impostos redundi en beneficis per a les empreses privades.

La proposta comunista és recuperar allò privatitzat, nacionalitzar, permetre als treballadors la seva gestió i desenvolupament, invertint els beneficis en el conjunt de les necessitats dels treballadors i les capes populars. S'ha d'invertir en sanitat, educació, prestacions per desocupació, en treball de qualitat i crear indústria i riquesa.

El futur del ferrocarril a tot l'estat espanyol no passa per la privatització, al contrari, passa per la concreció d'un pla d'infraestructures ferroviàries per potenciar i millorar l'actual xarxa ferroviària en lloc de dilapidar els diners públics a la xarxa d'alta velocitat; recuperar per part de RENFE els serveis externalitzats, que garanteixin tant la qualitat del servei, com els drets dels treballadors.

Reivindiquem un ferrocarril públic, que generi ocupació de qualitat, sostenible, accessible, ampli en prestacions i de qualitat per al servei de la societat, i no de les empreses monopolistes.

RENFE, FEVE, ni privatització, ni segregació!
Per uns serveis públics al servei dels treballadors i les classes populars!
Nacionalització de les empreses estratègiques!
Fora la UE, l'FMI, el BCE i el € uro! Fora la Troika!
L'única sortida és el socialisme!


Partit Comunista del Poble de Catalunya
Comitè Executiu

Barcelona 2 d'agost de 2012