dijous, 25 de novembre del 2010

VIOLÈNCIA PATRIARCAL, AMB LA CRISI MATA MÉS

El 25-N, un dia de lluita, no per lamentar-se.

Un any més sortim al carrer per lluitar contra la violència patriarcal i per denunciar els pegats de les lleis socialdemòcrates del govern, que no busquen tallar les veritables raons del terrorisme que pateixen cada vegada més dones i que té com a causa un sistema capitalista i patriarcal.

Amb la crisi capitalista l’atur augmenta, els drets de la classe treballadora desapareixen, les pensions baixen, els serveis públics es privatitzen, els ajuts a la dependència i a les dones maltractades es retallen i l'educació pública penja d'un fil. La societat es fa més violenta. Moltes treballadores, també les joves, són expulsades del mercat laboral i tornen a la vida de la llar, assumint el rol que el patriarcat imposa i el capitalisme ratifica, augmentant la dependència cap a la seva parella. En el si de la classe obrera augmenta la violència no només com a conseqüència de la tensió econòmica i el conflicte social que genera la crisi, sinó també a causa de l'educació i la cultura sexistes, on les relacions de domini i pertinença entre l'home i la dona tenen la seva expressió també en les relacions afectives.

En els últims anys està creixent el nombre de víctimes entre les menors de 20 anys. I és que la violència patriarcal no es mostra només en les xifres de dones assassinades per les seves parelles, denúncies i ordres d'allunyament, sinó també en el sistema educatiu, on es dóna un procés d'involució preocupant en relació als rols de gènere en la vida escolar i en les relacions sentimentals, especialment en la població adolescent, amb episodis de gelosia incontrolable, control masculí de la imatge de la noia i la seva manera de vestir, arribant-se a assumir una bufa com a expressió natural del gènere masculí en les relacions de parella.

La reducció de la despesa pública imposada pel govern del PSOE implica l'eliminació d'ajuts socials. En el terreny de la violència de gènere, són les associacions i entitats privades les que gestionen els ajuts a les víctimes, derivats fonamentalment de subvencions. Però aquest any el Govern redueix dràsticament aquestes subvencions sense ampliar per altra banda els serveis públics, per la qual cosa l'ajuda prestada és i serà menor.

Per tot això, el Partit Comunista dels Poble de Catalunya i els CJC/Joves Comunistes del Poble Català, denuncien la violència contra les dones agreujada pels efectes de la crisi capitalista sobre la classe treballadora. El 25-N és un dia de lluita que, aquest any amb més raons, ha de caracteritzar-se per la combativitat contra l'estructura patriarcal i contra l'economia capitalista. El feminisme institucional ha fracassat, i per això està completament mancat de legitimitat per representar els interessos de les treballadores i per imposar-nos el silenci davant de la lluita al carrer contra la violència sexista i contra tota forma d'explotació de la dona.

Lluitant pel socialisme posem les bases d'una nova societat sense explotació i desigualtat social. I lluitant contra el patriarcat, destruïm les relacions de poder i submissió entre els gèneres i la subordinació de les dones en la nova societat.