dimarts, 12 d’abril del 2011

50 anys del primer vol a l'espai d'un ésser humà

Aquest 12 d'abril de 2011 se celebrarà el primer vol a l'espai d'un ésser humà, aquest dia a les 7:30 del matí en el cosmòdrom de Baikanur, va començar la gesta del cosmonauta Yuri Gagarin, de 27 anys d'edat, en la astronau soviètica Vostok 1. Aquest va realitzar el seu vol orbital de 108 minuts sobre l'òrbita de la terra.

Tant el vol del Sputnik, com els vols espacials de Laika, de les gosses Belka i Strelka (els primers éssers vius a anar i tornar a l'espai), al costat del vol de Gagarin i el posterior vol de Valentina Tereskhova, van col·locar a la Unió Soviètica i al camp socialista a l'avantguarda de desenvolupament científic tècnic, només un poderós desenvolupament econòmic, una fina i avançada escola científica li va permetre a la URSS aconseguir les grans gestes de la carrera espacial.

Esment especial mereix el cèlebre enginyer i científic soviètic Korolev, el treball del qual es va mantenir oculta, qui fos el cap del programa espacial soviètic i arquitecte del seu desenvolupament, però que per motius de seguretat i la possibilitat que la CIA l'assassines per frenar l'avanç científic espacial soviètic.

Korolev va assumir amb valentia el seu paper com el geni ocult del programa espacial de la URSS, nomes dècades després de la seva mort l'occident capitalista va poder saber qui havia estat l'home que va col·locar a l'URSS a l'avantguarda de la ciència i la tecnologia del seu temps.

Yuri Alexeievich Gagarin va néixer el 9 de març de 1934 al poble de Ojastk, prop de Smolensk, fill de camperols, des de jove s'havia fet obrer metal·lúrgic, en 1951 aprèn a volar en un aeroclub proper al seu poble, temps després aconsegueix ingressar a l'acadèmia d'aviació de Orenburg afegint al costat de la seva insígnia d'obrer metal·lúrgic, els martells creuats, les ales de pilot i tinent, l'any de 1957.

En 1959 Gagarin es presenta com a voluntari, per al programa espacial soviètic i supera les difícils proves tècniques i físiques a les quals eren sotmesos els pioners de la carrera espacial i ja per als primers mesos de 1961 és designat com el candidat a tripular la nau Vostok que portés al primer humà a l'espai, en un desafiament científic i humà que en els primers temps de la carrera espacial podia significar la glòria i la mort en el compliment del deure, Gagarin ho tenia molt clar.

En la matinada del 12 d'abril de 1961, Yuri Gagarin aborda la nau espacial soviètica Vostok 1, afanosament els científics i tècnics soviètics dirigits per Korolev, posen a punt tots els sistemes de la nau i el seu coet impulsor, el mínim descuit o error pot portar a la missió al fracàs, tots ho saben i davant això la rigurositat és extrema.

A la 7:30 s'encenen els motors del coet impulsor A-1, una de les maquines humanes més poderoses mai creades, la nau a poc a poc desenganxa de la terra, davant la rigurositat i serietat del moment, Gagarin diu una paraula que li va arrencar un somriure als seus camarades de tan memorable jornada, i que es convertirà en una tradició de tot cosmonauta soviètic, en iniciar una missió: POYEJALI! (ANEM!). A les 9:11 hores ja la Vostok ha escapat de la gravetat de la terra i comença a orbitar entorn d'ella a 327 quilòmetres en apogeu i 181 quilòmetres en perigeu. Com a dada anecdòtica en anar en bus des de la base al coet Gagarin va sentir ganes d'orinar per la qual cosa van parar i Yuri va orinar en els pneumàtics del bus,  també és una altra tradició dels cosmonautes soviètics i russos.

Gagarin s'inclina mirant per la lluerna de la seva nau i observa la terra i expressa: "Veig la Terra. És tan bonica!", al poc temps envia un altre missatge: "El cel es veu molt, molt fosc i la Terra té un to blau", va comentar. "Des de les altures del cosmos, la Terra es veu nítidament, es distingeixen les illes i la costa, i clarament les muntanyes." després dels seus 108 minuts d'òrbita al voltant de la terra, Gagarin i el centre de control decideixen fer aterrar la nau soviètica novament a la terra.

"No tinguin por. Sóc un dels nostres. Sóc un soviètic que ha aterrat de l'espai i necessito trobar un telèfon per cridar a Moscou." Són les primeres paraules del nostre heroi després d'aterrar en les rodalies del riu Volga davant dues camperoles russes, les primeres persones que ho van rebre en el seu retorn a la terra

És aquest un dels moments més gloriosos de la Unió Soviètica i del moviment obrer mundial, la primera nació socialista del planeta havia aconseguit gràcies al seu esforç, ciència i treball portar a un ésser humà fora de l'esfera de la terra, era la confirmació de la superioritat del socialisme per al progrés de la humanitat i la pau. A 50 anys de la memorable gesta d'aquest jove camperol rus de Smolensk que al costat del seu poble, els seus treballadors i els seus científics van aconseguir una de les més memorables gestes de la qual la humanitat sencera sempre estarà orgullosa sense diferències de colors, pàtries, o creences.

Professor Wladimir Abreu