dimarts, 19 d’abril del 2011

Crònica del acte d'homenatge als combatents republicans a Lleida

El Partit Comunista del Poble de Catalunya (PCPC-Ponent) i Lleida Treballadora han celebrat amb motiu del 80 Aniversari de la IIª República un emotiu acte d´homenatge als combatents republicans i a les víctimes del feixisme davant la Fossa on es troben els republicans assassinats pel franquisme

L´inici de l´acte ha estat a càrrec de Sisco García, membre del Comitè Executiu del PCPC que ha llegit un manifest. Seguidament ha intervingut diverses persones que es trobaven congregades a l´acte com Antònia Agulló Rossell (àvia d´en Sisco García Llop), filla de pagesos, nascuda al 28 de desembre de 1916; ha explicat que el dia que es va proclamar la República es trobava al seu poble natal (Bell-lloc d´Urgell), "havia una gentada aquell dia a la Plaça de l´Ajuntament". Va ser testimoni directe dels bombardejos del nazifeixisme sobre Lleida. Recordà que un d´aquells dies (creu que va ser el 2 de novembre, el mateix dia que van bombardejar el Liceu Escolar) havia acabat de treballar de Cal Ribé cap a les 13.30 h (al mig del carrer Major) i se´n va anar a casa seva a dinar (al carrer La Parra) i va rebre una carta del seu marit (Joan Llop Casals) que era soldat republicà al front d´Aragó. Ràpidament se´n va anar cap al carrer Tallada passant novament pel carrer Major per anar a veure a la seva cunyada que tenia també el seu home al front per veure si ella havia rebut carta també. Eren les 15. 30 h aproximadament i es produeix el bombardeig pels carrers de Lleida, el carrer Major arrassat i la Casa Ribé derruida per les bombes. Una de les seves companyes, una aprenenta que esperava a l´obertura de la botiga a les 16 h va ser reconeguda per l´anell que portava. Antònia Agulló va salvar la vida per aquells 15 minuts. Ella es tenia que reincorporar també a les 16 h a Cal Ribé després de la pausa del dinar.

Ha intervingut també Antonio Moles que ha explicat que el seu pare té 103 anys i que va patir molt durant la guerra i la posguerra al front d´Aragó. Antonio Chacón, fundador de CC.OO a Lleida ha explicat l´enorme capital humà d´intel.lectuals, liders obrers, etc que van estar assassinats pel feixisme i que no poden ser oblidats.

Altres persones del públic van fer referència als terribles actes d´assssinats que va patir la població civil per part de l´aviació feixista.

Durant l´acte s´ha recitat algunes estrofes de "La Jove Guàrdia" himne de la Joventut Comunista (JSU) i s´ha cantat Els Segadors. Finalment s´ha fet l´ofrena floral als màrtirs republicans.

El PCPC i Lleida Treballadora es compromet a seguir celebrant aquests actes. La llavor dels màrtirs de la 2ª República és més necessària que mai per aconseguir la 3ª República.

PCPC I LLEIDA TREBALLADORA

Lleida a 17 d´Abril de 2011