L'abast de les retallades del Govern de la Generalitat és cada vegada major. El nombre d'ambulatoris i centres d'atenció primària (CAP) que aquest estiu es veuran afectats pel tancament o la reducció horària va en augment i finalment seran 165. Encara que el Govern ofereix informació amb comptagotes i encara no ha facilitat el llistat definitiu, fonts del Departament de Salut van confirmar ahir que un total de 85 punts d'atenció primària de Catalunya tancaran durant el mes d'agost. I molts d'ells no tornaran a obrir a partir de setembre.
Al tancament d'aquests centres es suma la reducció horària en altres 80, la qual cosa significa que el 15% de l'atenció primària sofreix algun tipus d'alteració aquest estiu. Així, dels 1.215 punts d'atenció que hi ha a Catalunya 375 CAP i 840 ambulatoris un total de 165 sofriran algun tipus d'alteració. Ja sigui per tancament total o bé per la disminució del temps de consulta, molts veïns hauran de desplaçar-se fins a 30 quilòmetres per ser atesos en el centre més proper. Agost serà mal mes per posar-se malalt.
Salut també redueix l'horari de 80 punts d'atenció primària
La regió sanitària de Barcelona conta ja amb 40 centres sanitaris afectats. Salut ha decidit tancar 28 CAP i reduir l'horari de 12 més. Entre ells destaca el centre d'atenció primària del barri de Sant Feliu, a L'Hospitalet de Llobregat, que ha tancat les seves portes fins al 12 de setembre complint amb les retallades del Govern. Allà uns 200 octogenaris s'han atrinxerat durant més d'una setmana per evitar el tancament del centre que els oferia cobertura sanitària. Els 7.000 veïns als quals atenia el CAP de Sant Feliu només compten amb dues línies d'autobús per accedir al centre sanitari més proper i el trajecte pot allargar-se més de dues hores ja que la freqüència de pas és de 25 minuts. Però nou dies amb les seves respectives nits de protesta no han servit per evitar el tancament.
La major part dels efectes de les retallades del Govern se centren a la regió sanitària de Catalunya Central, on són 73 dels ambulatoris que ja sofreixen les retallades estivals. D'ells, 40 han tancat ja les seves portes i 33 han reduït el seu horari. Són deu tancaments més que l'any passat, segons van explicar fonts de la Regió Sanitària de Catalunya Central.
Encara que a la regió sanitària del Pirineus i Aran només es tancaran 12 ambulatoris, els veïns són els que més sofriran les conseqüències de les retallades. Llargues carreteres de corbes i difícil accés al transport públic és el que es van a trobar els usuaris que tinguin una urgència, ja que el tancament afecta a petits municipis de muntanya i la distància fins al centre sanitari més proper aconsegueix els 30 quilòmetres.
Girona és la zona que menys retallades sofrirà aquest estiu, però "els tancaments arribaran a partir de setembre i seran permanents", avancen fonts de la regió sanitària gironina. A les retallades estacionals que afecten a 165 ambulatoris catalans s'haurà de sumar el pla de Reordenació de l'atenció continuada, que preveu desenes de tancaments definitius en tot el territori.
En concret, el 60% de l'atenció primària es veurà afectada per les retallades del Govern a llarg termini. Dels 194 CAP que hi ha a Catalunya, un total de 22 eliminaran per sempre el seu servei d'urgències i altres 32 descentralitzaran la seva atenció, la qual cosa implica la desaparició física del centre i la implantació d'un servei a domicili. A més, 56 CAP sofriran afectació horària i la majoria tancarà el seu servei d'urgències durant 12 hores, de vuit de la tarda a vuit del matí. A aquestes xifres s'afegiran els centres que aquest estiu han tancat amb un pretext estacional però no tornaran a obrir al setembre.