divendres, 16 de març del 2012

La Generalitat prepara nous acomiadaments i trasllats forçosos

La Generalitat ha presentat aquest matí als sindicats, en la taula de la Funció Pública, un pla de reordenació del sector públic que preveu que els departaments puguin modificar les condicions laborables, tasques i horaris tant dels funcionaris com els laborals en funció de les necessitats de l'Administració. La mesura afecta a unes 45.000 persones: els tècnics i administratius, i exclou a mestres i sanitaris. També preveu trasllats geogràfics forçosos. “És el mateix que fa la reforma laboral per a les empreses privades, aplicat al sector públic”, han clamat els sindicats presents en la taula per boca de la representant de CCOO, Montse Ros. El Departament de Governació té previst portar el pla a la reunió de l'executiu dimarts que ve i es dóna de temps fins a octubre per realitzar un diagnòstic de la situació global i començar a aplicar les mesures.

El pla, que porta per títol "Pla d'Ocupació per la racionalització de l'organització i optimització del personal al servei de l'Administració de la Generalitat de Catalunya 2012-2014", també concreta la reducció del 15% jornada i salari que a partir de l'1 d'abril aplicarà als interins. Els afectats seran 6.800 interins, una mesura de la qual s'exclou a bombers, agents rurals, auxiliars tècnics i especialistes serveis penitenciaris, veterinaris. L'aplicació es demora a les àrees d'atenció a la infància i dels centres de justícia juvenil. El major col·lectiu afectat són els 3.500 administratius i subalterns que treballen a les escoles. La resta, està molt repartit pels departaments, han explicat.


Molt calents ja des de l'últim anunci de retallada salarial dimarts passat (del 2% que se sumarà al 5% aplicat a les pagues extres d'estiu i Nadal), els sindicats han qualificat el pla d'inacceptable. “En global, les mesures que s'han discutit en el si de la taula i fora, i els acords de Govern català persegueixen exactament els mateixos objectius que la reforma laboral: devalua salari i condicions de treball i invalida la negociació col·lectiva”, ha dit la representant de CCOO, Montse Ros.

Luis Gómez, d'Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC), ha assegurat que aquestes mesures “incompleixen l'Estatut de Funció Pública” i ha qualificat de “vergonya” que el Govern els exigeixi que siguin conscients de la situació actual: “ells que van amb cotxe oficial, o són uns inconscients o uns delinqüents que ens roben”, ha dit.

Encara es preparen més retallades i mesures antipopulars

A l'espera del que decidirà el nou ministre d'Educació, José Ignacio Wert, el govern català ja ha fet una proposta a la secretària general d'Universitats estatal, María Amparo Camarero, perquè permeti que les autonomies apugin els preus universitaris del proper curs fins a un màxim del 25% del cost de la plaça.

Actualment, els universitaris paguen, amb la matrícula, entre un 12% i un 15% del cost de la plaça, en funció del grau, de manera que l'increment fins al 25% del cost podria suposar en alguns casos la duplicació del preu actual, que en general oscil·la entre els 900 i els 1.200 euros per curs i estudiant.

La proposta del govern català vol traslladar als graus el sistema que ja s'utilitza per als màsters, per als quals, actualment, la normativa permet un preu màxim equivalent al 30% del cost.