divendres, 16 de març del 2012

S'implanta el copagament sanitari a Catalunya, entre altres mesures antipopulars

El copagament sanitari ja és una realitat a Catalunya. El Govern de CiU ha tret endavant la 'Llei d'Acompanyament dels Pressupostos' que inclou la creació de dues noves taxes, una turística i una altra farmacèutica. La segona, que gravarà amb un euro les receptes mèdiques constitueix un copagament sanitari de facto. La mesura s'ha aprovat gràcies a l'abstenció del Partit Popular de Catalunya.

A la sortida del Parlament, els diputats s'han trobat amb una protesta ciutadana que ha llançat ous tant als polítics com a la policia.

La norma s'ha sotmès a votació en la Càmera amb un mes de retard, el que ha necessitat el Consell de Garanties Estatutàries per avalar la seva idoneïtat després que diversos grups sol·licitessin el seu dictamen.

La Llei de Mesures recull les dues taxes més polèmiques de la negociació pressupostària de 2012: un nou impost sobre les pernoctacions turístiques, que començarà a aplicar-se l'1 de novembre, i el pagament d'un euro per recepta mèdica, que es cobrarà des de l'1 de juny, i del que quedaran eximits els malalts crònics amb menys recursos i els beneficiaris d'una pensió no contributiva.

Altres conseqüències que tindrà l'aprovació de la llei -que ha obtingut 61 vots a favor, 52 en contra i 17 abstencions- seran un increment del cànon per captació d'aigua, una retallada del 15% en la jornada laboral dels empleats interins de la Generalitat, així com l'aprovació d'una taxa per accedir a la justícia.