dijous, 15 de març del 2012

El consell de govern de la UAB aprova les retallades en una reunió blindada

Els alts càrrecs de direcció, degans i representants empresarials del consell social de la Universitat Autònoma de Barcelona han aconseguit aquest matí una majoria suficient per aprovar les retallades i acomiadaments imposats des de la Secretaria d'Universitats del govern de la Generalitat de Catalunya. Han estat 33 vots favorables, 4 en contra i 4 abstencions, sense comptar les 12 representants que no han assistit a la votació. La reunió del consell de govern s'havia suspès en dues ocasions les últimes setmanes –quan es pretenia celebrar a les dependències del rectorat de la UAB–, ja que el gruix de la comunitat educativa que s'hi oposava va ocupar les sales on s'havia de celebrar les votacions. La reunió d'aquest matí s'ha fet en un lloc poc habitual, la seu de la Secretaria d'Universitats de la Generalitat, institució presidida pel democristià Antoni Castellà i ubicada al número 33 de la Via Laietana de Barcelona. Estudiantat, professorat, PAS i PDI han protestat des de primeres hores del matí davant les tres portes d'accés a l'edifici, però la rectora Ana Ripoll i la seva comitiva hi han accedit molt d'hora per recomanació dels mossos d'esquadra, que han establert un perímetre de control amb una cinquantena d'agents antiavalots. A partir de dos quarts de deu del matí s'hi han concentrat més d'un centenar de persones, que han tallat al llarg d'una hora el trànsit a dos carrils de la Via Laietana. 


'Aquest és el model de democràcia que defensen'



Diversos representants de la Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública s'han pronunciat aquest matí contra les mesures del govern universitari, les formes de fer-se la votació i el desplegament policial per a impedir l'efectivitat de les protestes. Xavier Domènech, en aquest sentit, ha explicat que la rectora Ripoll està del tot deslegitimada per a presidir cap consell de govern, ja que va ser reprovada pel claustre en la presentació del seu informe de gestió de 2011, i a més, una part del seu equip de govern va dimitir, 'aquest és el model de democràcia que defensen', ha puntualitzat. Ermengol Gassiot ha afegit, "es vergonyós i antidemocràtic veure com s'aproven les retallades i els acomiadaments imposats pel govern de CiU, a cops de porra i sense escoltar la comunicat universitària". Precisament al llarg del matí s'ha viscut un episodi ilustratiu d'aquestes aseveracions. Oriol Corral, un dels representants de l'estudiantat al consell de govern ha patit les empentes de policies encaputxats i sense número de placa que li impedien l'accés a la reunió. Després d'un estira i arronsa amb els agents ha aconseguit entrar a la sala per a poder votar contra les mesures de l'actual direcció universitària. Un cop aprovada la retallada pressupostària, que significarà l'acomiadament directe d'unes 300 persones, la concentració s'ha dissolt.

Els CJC/JCPC a la UAB ha redactat una nota al respecte, afirmant "ara més que mai ens cal recordar... és aquest el model d'excel·lència de la nostra universitat?, és això la democràcia, l'autonomia universitària, les flors i violes que prometien amb Bolonya? No ho és, això és el capitalisme, que s'ajuda també del desmantellament de la Universitat Pública per sortir a flot de la crisi sistèmica que ells mateixos han provocat."