dimarts, 13 de març del 2012

Els ERO es tripliquen a Catalunya després de l'entrada en vigor de la reforma laboral

Els expedients de regulació d'ocupació (ERO) s'han disparat a Catalunya arran de l'aprovació de la reforma laboral, segons un estudi que ha presentat aquest dilluns el secretari de Política Sindical de la UGT, Camil Ros. Concretament, el nombre d'EROs presentats a Catalunya s'ha triplicat des de l'entrada en vigor del text, mentre que el nombre d'afectats també s'ha multiplicat per tres. D'aquesta manera, entre el 13 i el 29 de febrer de 2012, la Generalitat ha comptabilitzat la presentació de 327 ERO que han afectat 6.903 treballadors, davant dels 141 que es van registrar en l'administració catalana entre l'1 i el 13 i que vinculaven 2.051 persones. 

A més, els treballadors afectats per un expedient de regulació han passat de 3.304 al febrer de 2011 a 8.954 el mateix mes de 2012, un augment del 171%. 

Durant la segona quinzena de febrer s'han presentat 7 de cada 10 dels expedients de tot el mes, fet que Ros ha atribuït a la "mala fe" dels empresaris, que han esperat que la reforma estigués aprovada per servir-se de la "barra lliure" que els ha facilitat la llei. El sindicat adverteix que aquesta "allau" continuarà.


Les dades, extretes de la base de dades d'UGT i que corresponen als expedients presentats davant del departament d'Empresa i Ocupació de la Generalitat, porten aquest sindicat a alertar que moltes empreses han actuat "amb mala fe premeditada" en bolcar-se a aplicar una reforma que facilita els acomiadaments i els fa més barats.

"Les empreses estaven esperant la reforma laboral del PP per destruir llocs de treball. Ja és una evidència", ha assegurat en una conferència Ros.

Després d'un 2011 en què a Catalunya es van presentar 4.014 ERO que van afectar 63.610 persones, els dos primers mesos de 2012 estan batent nous rècords de destrucció d'ocupació en arribar als 802 expedients que vinculen 13.587 treballadors. En comparació dels dos primers mesos de 2011, el nombre d'expedients s'ha incrementat en un 49% i el de treballadors afectats en un 171%.

Camil Ros ha denunciat, a més, que s'han incrementat els expedients que són d'extinció de contractes -gairebé s'han doblat- en detriment dels de suspensió d'ocupació i els de reducció de la jornada laboral.

Durant tot el 2011, es van destruir en total a Catalunya 85.102 llocs de treball, fet que ha portat a tancar aquest any amb només 2,35 milions de persones afiliades a la Seguretat Social, la xifra més baixa registrada els últims 8 anys.

Respecte als ERO del sector públic el 2011, el sindicat ha assegurat que han afectat uns 5.000 treballadors, la gran majoria de serveis sanitaris concertats, que estan fent front a reduccions de jornada i suspensions temporals d'ocupació. Aquests 5.000 treballadors suposen gairebé un 10% dels afectats per un ERO l'any passat.

Per territoris, la regió metropolitana de Barcelona aglutina prop del 60% del total dels expedients presentats afectats per un ERO el 2011.