dimecres, 2 de maig del 2012

Primer de Maig multitudinari i reivindicatiu a Catalunya

Des del migdia, desenes de milers de persones han sortit al carrer en diversos punts de Catalunya per celebrar el Primer de Maig, Dia Internacional del Treballador, marcat per les retallades de l'Executiu de Mariano Rajoy, la reforma laboral i altres mesures antipopulars pactades amb la Troika. Hi ha hagut mobilitzacions a Barcelona, Sabadell, Girona, Lleida, Tortosa, Granollers, Tarragona, i d'altres poblacions.


A Barcelona, unes 80.000 persones han marxat aquest Primer de Maig contra les tisorades i la reforma laboral, que ha arrencat poc després de dos quart de dotze del migdia des del Passeig de Gràcia, i després de recórrer la Via Laietana, ha acabat a la catedral. El bloc comunista format pel PCPC i els CJC/JCPC ha tingut una presència notable, a més d'un ambient combatiu i cridaner durant tota la manifestació, com ja caracteritza a l'organització.

A Lleida també han sortit al carrer més de mil persones en dues manifestacions, una de Comissions Obreres i UGT, i l'altra, de la CGT. Totes dues han anat des de la plaça del Treball fins a la subdelegació del govern. Les principals consignes han sigut contra l'atur juvenil, la reforma laboral i la Unió Europea. En aquesta ciutat els comunistes han estat acompanyats per Lleida Treballadora i l'Associació Averroes.

Tarragona ha viscut la manifestació més multitudinària en un Primer de Maig dels últims anys, amb unes 5,000 persones, que han recorregut els carrers Prat de la Riba, Gasòmetre i Unió, finalitzant a la Rambla Nova, davant l’Estàtua dels Despullats, on s’han realitzat els parlaments. 

Sabadell ha viscut de nou una marxa l'1 de maig, que havia perdut desde feia prop de deu anys, aquest cop de caràcter comarcal, aplegant unes 600 persones a través d'una coordinadora d'organitzacions, partits i sindicats anticapitalistes, on el PCPC i els CJC/JCPC formen part.


A Girona unes 2.500 persones, segons els sindicats, han participat en la manifestació. La protesta ha sortit de la plaça de la Independència, i a més dels sindicats, hi han participat altres col·lectius, com ara la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca. Els sindicats s'han mostrat satisfets per la mobilització en un Primer de Maig que consideren dels "més reivindicatius i més multitudinaris" dels últims temps.

A Tortosa prop d'un miler de persones s'han mobilitzat contra les retallades i la reforma laboral en una marxa que s'ha acabat abans de la una del migdia. Els sindicats han mostrat el seu malestar perquè l'Ajuntament de Tortosa ha organitzat al mateix temps que la marxa una cursa popular.