divendres, 27 de juliol del 2012

Davant l’onada d’incendis a les comarques gironines

El Partit Comunista del Poble de Catalunya manifesta el seu condol per la pèrdua de vides, per les persones ferides, pèrdua de bens i per la destrucció del patrimoni natural del país. La crema 14.000 hectàrees de bosc representa una ferida al territori que trigarà dècades en cicatritzar.

El Conseller d’Interior, el repressor d’obrers i obreres Felip Puig, afirma que la causa dels incendis son unes burilles de cigarreta, així com les condicions ambientals: manca de pluges i fort vent poden haver contribuït a la seva ràpida propagació.

Però els i les comunistes acusem al Conseller Felip Puig i al Govern de la Generalitat d’Artur Mas de ser els verdaders responsables del desastre. Les retallades en el pressupost destinat al combat d’incendis i a la gestió forestal, retallades que es xifren en un descens entre el 25% i el 34% respecte el pressupost anterior, han representat un descens en mitjans humans i materials que han impedit fer front el foc amb l’efectivitat requerida.

És significatiu el descens en nombre de guaites a les torres de vigilància, els pocs que hi ha es troben amb realitats precàries com el no disposar de prismàtics per la vigilància.

Però no només és responsabilitat d’un Govern al servei del capital i de les famílies oligàrquiques del país, que no dubta en retallar en mitjans de prevenció, que no dubta en arruïnar el sistema públic de salut per regalar-lo als consorcis privats de la sanitat, etc. La qüestió de fons és estructural.

És el propi sistema capitalista el responsable d’aquestes situacions, i no és una qüestió retòrica, la responsabilitat del sistema de producció capitalista es fa evident quan es posa sobre la taula que el 85% (!) dels boscos catalans són de titularitat privada. Boscos privats que, davant la crisi del capitalisme que ha provocat que la producció de paper i de fusta per la construcció i la fabricació de mobles estigui sota mínims, s’han convertit en explotacions forestals inviables, i que per tant han caigut en l’abandó.

Els boscos, sense cap manteniment per l’abandó de l’administració i dels propietaris, acumulen tones de sotabosc sec que els converteix en un polvorí. És significatiu com als incendis de l’Empordà el foc avancés a 6 km/h, quan el normal, tot i la forta tramuntana, és que no avanci a més de 3 o 4 km/h.

Els interessos dels grans monopolis energètics i el caràcter de classe de l’Estat, fa que milions de tones de biomassa que podria ser utilitzada en la generació d’energia, contribuint a la sobirania energètica del país, resti abandonada als boscos per acabar sent factor multiplicador del foc.

La lògica capitalista, el seu mode de producció i l’estructura de la propietat, defineixen la gènesi del desastre. Només el socialisme, com a mode de producció centrat en la satisfacció de les necessitats de la classe obrera i del conjunt de classes populars, i la democràcia obrera basada en la participació i administració democràtica de la classe obrera en tots els afers de l’Estat i la producció, pot garantir una gestió del territori en funció de les necessitats del poble.

El Partit Comunista del Poble de Catalunya declara:

- Que el desastre dels darrers incendis es suma a la llarga llista de fets que obliguen a la immediata dimissió del Conseller d’Interior Felip Puig, i la depuració de les responsabilitats penals que se’n derivin per les seves actuacions.
- Que els boscos, els seus recursos i valors son patrimoni de tots i totes, i per tant han de ser nacionalitzats, mitjançant l’expropiació sense indemnització.
- Que la gestió dels boscos ha de ser pública, i que aquests han de contribuir a la sobirania patrimonial, energètica, cultural, paisatgística i ecològica del país mitjançant un pla de gestió integral: patrimonial, cultural, econòmic, paisatgístic i energètic de les forests racional tenint en compte les necessitats de la classe obrera i les classes populars.


Partit Comunista del Poble de Catalunya
Comitè Executiu

Barcelona, 26 de juliol de 2.012