diumenge, 5 de juny del 2011

L’energia nuclear com a font d’alimentació del capitalisme


Tothom pot recordar que l’experimentació amb energia nuclear comença per objectius militars quan Harry Truman, aleshores President dels EUA, ordena els atacs sobre Hiroshima i Nagasaki els dies 6 i 9 d’agost de 1945.

En veure a la pràctica el potencial nuclear, s’inicia una cursa per a la utilització civil d’aquest tipus d’energia que només pot respondre a l’interès de desenvolupar-ne la investigació per a usos militars.

Aquí, a l’estat español, en aquell moment franquista, s’expressa la nostra aliniació amb el bloc capitalista en front del soviètic, el socialista, quan el 1951 es crea per decret llei la Junta de Energía Nuclear, i Franco inaugura la primera central nuclear l’any 1968.
Per tot arreu es canten les bondats de l’àtom i l’urani per assolir objectius de pau i per generar electricitat a baix preu als països aliniats amb els EUA i Europa (amb investigacions finançades en els seus inicis per empreses com la Ford).

La crisi del petroli dels anys 70 va acabar de donar impuls a la proliferació de centrals nuclears per tot el món. Actualment existeixen 450 reactors que generen el 16% del total d’energia que utilitzem per afrontar cada dia el malbaratament al que ens condueix el sistema capitalista.

A l’estat español, l’energia nuclear és la tercera font de generació d’energia elèctrica, amb un 18,3% de la producció el 2009. Hi ha 10 instal·lacions al territori, de les quals 6 són centrals nuclears amb un total de 8 reactors (Almaraz I i II, Ascó I i II, Cofrentes, Santa María de Garoña, Trillo I i II, i Vandellós II i I, aquesta última es troba actualment en procés de desmantellament).

A partir dels anys 80 i fins l’actualitat, ha quedat sobradament demostrat per la ciència i la tecnologia aplicada a la generació i desenvolupament de l’energia nuclear, que no és una forma d’obtenir energia ni econòmica ni segura per a la humanitat i per a la vida al planeta, tant en l’actualitat com per al futur.

Fins el passat mes de febrer de 2011 existia una moratòria que havia posat fre a la construcció de noves centrals en territori espanyol, però amb la Ley de Economía Sostenible aprovada pel Senat, s’amplia el periode de vida útil de les centrals més enllà dels 40 anys i es consagra així la defensa dels successius governs espanyols, franquistes o no, de l’energia nuclear.

Actualment, cal tenir en compte la recent liberalització de les companyies elèctriques, que es llancen a la competència ferotge pel tros de pastís que els regala el govern. Qui si no, pot estar interessat en modificar una llei que responia a conclusions científiques demostrades?

El PCPC denunciem una vegada més que aquests no són els interessos del Poble de Catalunya. La classe treballadora i les classes populars no volem seguir veient com els governs, un darrera l’altre, cedeixen davant els interessos de les mateixes oligarquies mentre nosaltres paguem la crisi i patim l’augment del cost de la vida, com en la factura de la llum, perquè les empreses a les qui han venut els nostres drets puguin seguir facturant beneficis milionaris. I tot això amb el risc que les centrals nuclears i els residus que generen suposen per a la humanitat, ja que hipotequen les futures generacions de vida al planeta si no s’atura la seva producció i se n’estudien les possibles conseqüències.

Insistim que només un model democràtic basat en els interessos de la majoria, en la justícia social i la relació harmoniosa amb el medi, serà capaç de sostenir-nos. I que aquest model el construïrem avançant cap al socialisme, amb mesures que, en aquest cas, han de passar per la nacionalització del sector energètic.

Pel tancament i desmantellament de totes les centrals nuclears a l'Estat espanyol!  

Nacionalització del sector econòmic de l'energia! 

Reconversió de l'energia utilitzada en energia renovable 100%! 


Partit Comunista del Poble de Catalunya
CJC/Joves Comunistes del Poble Català