dijous, 4 d’agost del 2011

Desnonament salvatge al barri del Clot

Acaba amb 34 denunciats i 10 ferits - La família portava 26 anys en el pis i mai va deixar de pagar el lloguer 

La concentració de veïns i indignats no va impedir el desnonament d'una família al carrer d'Andrade de Barcelona, a El Clot, un barri obrer de la ciutat. Un matrimoni d'origen senegalès i els seus tres fills es van quedar sense habitatge després que efectius dels Mossos d'Esquadra entressin amb una escala al pis per la balconada. La mare, Verónica, va acabar immobilitzada en el sòl i el seu fill de 12 anys, l'únic que en aquests moments estava en la llar, reduït amb les dues mans en l'esquena subjectades per un agent.

L'acció policial va generar un intens clima de tensió al carrer, on s'havien reunit unes 300 persones convocades per l'assemblea social del barri. Les porres van tornar a ser usades amb contundència amb els qui es negaven al desallotjament o retreien l'acció dels 50 mossos desplegats, que van arribar al barri amb una desena de furgons.

L'actuació es va saldar amb deu ferits, entre ells un home de 52 anys amb una bretxa en el cap obert per un cop de porra– i quaranta denunciats als quals la Policia autonòmica acusa de desobediència a l'autoritat. Quinze d'ells s'havien tancat en l'habitatge al costat de la família i la resta estaven dispersos entre la porteria i la porta del pis per impedir l'accés a la comissió judicial que havia d'executar el desnonament.

Després de l'entrada dels Mossos, els manifestants van ser obligats a sortir un a un per instruir les denúncies. Poc després abandonaven l'habitatge els membres de la família portant algunes borses amb estris personals. També es va poder veure a operaris transportant mobles i electrodomèstics de l'habitatge.

Inquilins durant 26 anys

La família residia en el pis des de fa 26 anys gràcies a un contracte de lloguer i estaven al corrent del pagament de les mensualitats, segons van explicar. L'origen del litigi es deu al fet que el propietari de la finca, Alberto Viñas Tous –que va formar part d'òrgans vinculats al Ministeri de Cultura durant el franquisme–, vol encarir de forma significativa el preu del lloguer. La seva intenció és situar-ho entorn dels 800 euros, en considerar que el contracte no era indefinit.

El matrimoni es va negar a assumir l'increment i va portar el cas als tribunals. Van vèncer en primera instància, però les posteriors apel·lacions van acabar donant-li la raó al propietari. Fins a la dura jornada que van haver d'aguantar ahir.

La contundència dels Mossos va tornar a generar un al·luvió de protestes. En un comunicat, quatre entitats –entre elles la Federació d'Associació de Veïns de Barcelona i la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca– van reclamar la dimissió del conseller d'Interior de la Generalitat, Felip Puig, a qui van acusar de “intentar resoldre els problemes socials de Catalunya a través de la repressió policial”.